Kodstugan två flickor

Kodstugan och CAB på SVT Nyheter Örebro

Ikväll på SVT Nyheter Örebro sänds ett inslag om vår Kodstuga. Här får ni se unga och kreativa kodare som introduceras till programmering och digitalt skapande. Kodstugan arrangeras i samarbete mellan Kodcentrum och CAB Group. Det är en gratis fritidsaktivitet för barn i årskurs 4-6. Volontärerna som håller i Kodstugan är yrkesverksamma eller studerande inom IT/tech.

Verksamheten bygger på att alla oavsett bakgrund ska kunna lära sig att koda, och att digital kompetens är viktigt för att alla ska kunna påverka samhällsutvecklingen i en demokrati.

– Annars blir det väl bara tillgängligt för vissa när de ska välja till gymnasiet, men här får barnen prova det tidigare och man kan nå ut till fler så att det blir en mer jämlik fördelning inom vår bransch, säger systemutvecklaren Alva Andersson, konsult hos CAB samt en av volontärerna i i Kodstugan.

Mer om Kodstugan

Den 7 november 2018 startade Kodcentrums nya kodstuga på CAB Group i Örebro.

Kodstugan är en gratis fritidsaktivitet där barn i årskurs 4-6 introduceras till programmering och digitalt skapande av volontärer som är yrkesverksamma eller studerar inom IT/tech.

Under fyra tillfällen i november deltar 20 barn (tio killar och tio tjejer) och åtta volontärer i kodstugan.

Grundläggande förståelse för programmering kommer i framtiden att vara en förutsättning för att få jobb därför blir mötet mellan barnen och volontärerna i kodstugan extra viktigt. Volontärerna fungerar som förebilder och öppnar upp ögonen för framtida yrkesroller som system- och produktutvecklare, speldesigners och IT-arkitekter, samtidigt som de handleder barnen i det egna utforskandet.

Barnen får möjlighet att se hur en framtida arbetsplats kan se ut. De får även möta riktiga programmerare som kan inspirera med sina erfarenheter.